ångfartyg stockholms omgifningar ab

Våra båtar

Såväl S/S Motala Express som ångslupen S/S Frithiof är byggda på 1890-talet. Den förra som den största och vackraste på Vättern. S/S Frithiof byggdes för allmänna Konst- och Industriutställningen i Stockholm år 1897 till vilken även Djurgårdsbron och husen längs Strandvägen uppfördes. Den lilla S/S Tiffany är byggd med de första privata ångjakterna som förlaga med en ångmaskin från slutet av 1800-talet. Vår vackra motoryacht M/S C M Bellman byggdes på Saltsjöbadens Yachtvarv år 1914 och ritades av konstruktör Hugo Schubert.

s/s motala express

S/S Motala Express, eller ”Vätterns fånge” som hon också kallades för att hon var för stor för att ta sig igenom slussarna, byggdes 1895. Hon var snabbast, störst och vackrast, för sin tid ett högteknologiskt underverk. Hon tog sig fram över Vättern med den besinningslösa farten av 14 knop och var luxuöst utrustad med nymodigheter som till exempel vattenklosetter och badkar. Hon är allt en ångbåt ska vara, pampig och romantisk. En aura av sommar, vita spetsklänningar och parasoller svävar fortfarande kvar ombord. Koppla av i korgstolarna på akterdäck och njut av den vackra miljön och skärgården.

s/s frithiof

S/S Frithiof, byggdes år 1897, tillsammans med systerbåten S/S Ingeborg. Namnen på de båda båtarna hämtades från Esaias Tegners stora diktverk Frithiofs Saga, ett epos om vikingatidens bragder och stordåd. De ansågs passa väl in i tidens nyskapelser inom konst, arkitektur och teknik. Den allmänna Konst- och Industriutställningen skulle befästa Sveriges position som en av de ledande nationerna i hela världen. S/S Frithiof är helt unik med sin öppna, fullt synliga ångmaskin på hedersplats mitt i båten. Lyssna på dess tysta stånkanden på er tur över Stockholms och Mälarens vatten.

tiffany

Båten Tiffany byggdes för att hedra ångmaskinen. Ångmaskinen från 1890-talet byggdes av Svenska Flottan på Karlskrona-varvet. Ursprungligen satt den i en av ångsluparna som brukades av de stora pansarkryssarna på sin tid. Nu är ångmaskinen placerad fullt synlig i den vackra salongen omgiven av blank mässig, ljus ek och vacker mahogny på väggarna.